Pages

April 26, 2010

Exora Vs Alza

Harap tiada yang menyesal apabila membeli Perodua Alza. Kepada sesiapa yang ingin membuat perbezaan antara Exora & Alza, boleh menonton rancangan Driven yang disiarkan di TV8. Dalam episod minggu lepas, Driven membuat pandu uji Exora & Alza. Jika anda terlepas episod itu, sila klik SINI untuk menonton episod tersebut. Anda juga boleh membaca komen di bahagian bawah page tersebut. Cuma saya berharap tidak ada yang menyesal, berikut adalah satu petikan komen dari page tersebut :


alza owner says:
aku merupakan pemilik alza…sememangnya aku rasa menyesal memiliki alza nie…rasa cam nk jual jer…byk sgt problem…kerusi berbunyi la…bauh mnyk smpi dlm kabin…bunyi angin msk kabin…dan yg pling x best bila time hujan…bunyi atas bumbung mcm dok dlm umah atap zink…tension2…dh tu,td yg ader mamat tggi td dok kerusi 3rd row tue nmpk sgt menipu nyer…klu jln dkt2 blh la kot…cuba jln jauh tgk…mcm nk patah kaki…alza aku nie pun dr beli smpi skrg harap anak aku yg pling kecik jer duduk sorang2…yg diaorg compare td juz bab pick-up speed n fc jer…sebenarnya dh sah2 yg alza & exora nie xlayak ditandingkan bersama exora…maybe exora lbh sesuai lwn ngan g.livina & alza hampeh nie plak ngan juara….aku marah nie bersebab…abg aku pemilik exora,mmg beza giler bila aku test drive kete dia…speed pun aku dh try…senang2 touching 170kmh…luas usah citer la…anak2 dia siap blh bentang toto lg bila jln jauh…huhhh…nyesal x sudah aku beli alza nie… merupakan pemilik alza…sememangnya aku rasa menyesal memiliki alza nie…rasa cam nk jual jer…byk sgt problem…kerusi berbunyi la…bauh mnyk smpi dlm kabin…bunyi angin msk kabin…dan yg pling x best bila time hujan…bunyi atas bumbung mcm dok dlm umah atap zink…tension2…dh tu,td yg ader mamat tggi td dok kerusi 3rd row tue nmpk sgt menipu nyer…klu jln dkt2 blh la kot…cuba jln jauh tgk…mcm nk patah kaki…alza aku nie pun dr beli smpi skrg harap anak aku yg pling kecik jer duduk sorang2…yg diaorg compare td juz bab pick-up speed n fc jer…sebenarnya dh sah2 yg alza & exora nie xlayak ditandingkan bersama exora…maybe exora lbh sesuai lwn ngan g.livina & alza hampeh nie plak ngan juara….aku marah nie bersebab…abg aku pemilik exora,mmg beza giler bila aku test drive kete dia…speed pun aku dh try…senang2 touching 170kmh…luas usah citer la…anak2 dia siap blh bentang toto lg bila jln jauh…huhhh…nyesal x sudah aku beli alza nie…



64 comments:

Anonymous said...

kesian lak aku ngan pemilik alza ni..nak wat camne..dah awal2 terlalu pentingkan rupa alza yg cantik sgt tu...(exora pon cantik gile bila korg makeup...cair ati aku) kdg2 org tgk enjin dr toyota ngan kete design jepun je..dah lama2 baru nyesal..ramai org keliling aku asyik puji2 alza je..aku nak bangkang diorg xleh..yela..citarasa sendri..papepon kite mmg dah tau exora tu menang dlm sume aspek..klo nak kompare ngn kete2 import setaraf exora,mmg exora lebih lg berbanding kete lain..myb sbb buatan malaysia je la rg xsuke....papepon org2 kat luar tu kene la buang kesah2 buruk proton yg dah lapuk tu..proton dah berubah..

Anonymous said...

Iye ke dah berubah..?? Saga BLM aku baru je pakai 2 bulan..dah macam-macam problem..sama je macam sebelum ni..tak ada improvement !!! Aku harapkan bila beli model proton ni, segala tanggapan buruk aku kepada proton akan berakhir...rupanya tidak.. Wake up Proton...what's wrong with you ????

Anonymous said...

problem ape yg byk sgt tu yer..senaraikan cket..ke pasal power window n door handle patah??hhehehe..cite dah basi tu...n klo betul pon masalah2 saudara tu rasenye dlm ati saudara mesti rasa kete proton sdp bawak kan....tipu la klo tak sedap..masalah skrg ni kualiti je..sume part2 tu made in mlaysia..klo vendor2 tempatan provide barang2 xkualiti mmg la masalah..n aku pon x salahkan owneryg mengeluh psl prob kete2 diorg..tp betterla dr kete2 lain..ngan harga yg mcm tu kite dah leh bwk kete yg sdp..(jgn soalkan pasal tax2 lak ek kang berjela2 komen lak..) tp bg aku proton lg ok dr perodua sbb aku ade pengalaman ngan perodua jugak..beli kete baru..tp pintu driver masuk angin punyala kuat..sbb diorg pasang pintu xbetul..punyala besar gap n senget.xtaula camne leh lepas inspection..pastu anta ke perodua utk betulkan pintu tu..pas amek same je..angin masuk menderu2 jugak..tu belum lagi dashbord yg longgar..brape kali dah suh fixkan tp same je..skrg dah mls dah..bwk je ngan seadaanyaa..yg penting smpai ke tempat nak g..

exorian said...

Alaaa, Alza tu bukan ori punya keta jepun...sesuai utk pasaran Indon & Msia je. kalaui kat jepun x sape pandang. baik diorg beli estima @ jazz (utk keta kecik) exora ni kalau tukor logo jadi mitsubishi tentu laku gile. x lama lagi jadile sbb proton dah sign agrmt dgn mitsbishi. pastu tngk apa org kata, mesti exora ni dpt 5 bintang. dulu org yg mengata dah puji pulak.

Anonymous said...

betul2...sbb logo proton je..klo tak mesti xkene kutuk..psl rosak2 sana sini tu dah basi dah...kdg2 org sume dgr ckp2 org pastu sebarkan..padahal bende2 gitu terpencil je sbenanye

Anonymous said...

Sama la ngan kawan aku yang beli exora. Dia cakap menyesal beli exora, kalau buleh nak tukar amik alza. Macam2 masalah katanya. Dari segi luas dalaman tu memang la dia kata bagus dari alza, tp jarang2 naik ramai. Tu pun masa nak balik kampung sebulan sekali.

Bagi aku... biasa la, manusia ni tak ada perasaan puas hati. Kadang2 tu yang Exorian saja nak jatuhkan yang Alzarian. Sebabnya ialah Ego masing2.

Anonymous said...

aku x suka ngan alza sbb its not mpv n i hate alza coz not kereta buatan malaysia...import from japan, tak malu mengaku kereta malaysia

Anonymous said...

sebenarnya 3rd row seat alza tu untuk bonet dia jeh...sbb sgt sempit...3rd row seat tu xsepatutnya wujud dlm alza..nasib baik myvi,kenari,kelisa,kancil perodua xletak 3rd row seat..hahah.."kereta juga adalah MPV konon..dah tentulah kereta bkn MPV sbb kereta kecik , MPV besar...

fuad said...

ish2 korg nie.. yg korg nk beza2 kn nape? perodua utk compact car & proton utk saloon car.. sbb 2 alza kecik n exora besar.. tp masing ade kelebihan.. watpe nk kutuk2.. kn dua2 2 keta malaysia.. kalo asyik kutuk jek.. pe kate korg wat product keta korg sndrik.. alza kelemahan dye kecik... exora besar.. mslh alza bunyi angin 2 da xde da.. standard la.. keta keluaran baru.. mestila ade mslh sket2.. psl bumbung bunyi cam atap zink 2 biase la.. exora lak dlm mmg lawa.. executive.. tp kelemahan exora under power.. minyak ade kuat sket.. tp kalo dari segi harge masing2 kena.. exora mahal sket dr alza.. senang cte alza mini mpv..

Anonymous said...

fuad, yg lain aku stuju tapi klau kata alza keta msia aku x stuju. skrg proton pun dah ikut perodua. waja lancer tu cthnya

Anonymous said...

ehehe..aku br sudah sign agreement loan bank ambik alza..tak nyesal pun..abg salesmen proton..bising giler dia bila tau aku ambik alza..weh..senang ke ayat aku..mmg minat exora,tapi lari budget..wlau pun lulus aku wat loan tuk exora, byk menda lagi nk guna duit..so reason aku ambik alza..1)minyak jimat 2)kecik ja, senang aku nk adjust parking 3)aku takde anak lagi pun nk guna MPV (seat last tu bukak sethn sekali je kot time raya) 4)sebab aku minat design alza ni..(citarasa org lain2 kan)..apa pun aku akui la exora mmg bagus gaks..

Tulip Yang Comel said...

setuju dgn cik kat atas neh..:P,
leh tak kata mcm ni..
exora:
utk lelaki,utk family yg ada ramai member,utk long distance dgn warga yang ramai..
alza:
utk pompuan (parking al maklum harap faham),kerete untuk ulang alik kerja (minyak kurang sket), untuk warga ramai short distance (seat belakang sempat)tak selesa lama2...
apa pun biarlah org yg nk menanggung hutang nyer yg pilih...huhuhuhu

exorian said...

aku suka dgn komen 2 owner alza kat atas...korang buat apa yg korg rasa sesuai dgn jiwa & poket korg, tahniah alzarian.

Tulip Yang Comel said...

tu lah kan,wat pe la nk banding2..depend pada situasi..mcm kami asal nk angkut keta 2nd hand ja pun..tapi interest tinggi..bek ambik keta baru, tapi keta dah ada..baik ambik mpv ja..tp nk guna ulang alik keja ari2..wat pe besar2..ambik ala kadar udah la...nak naik moto takde lesen moto...berjimat lah selagi bleh..org yg kutuk alza..kalau bg free sure ambik gak...same to org yg kutuk exora..bg free terima gak kan..miehehehe...ada org nk bg exora free tak kat kami..

Anonymous said...

Kepada manusia yg paling atas tu yg tulis kononnya menyesal beli alza.. aku tau kau org proton.. konon ckp beli alza, pastu kutuk gile2 alza ni... hahaha lawak la ko ni... ko punya cara ni dah lapuk dah.. ni semua tektik nak jatuhkan ALZA supaya kereta Proton kau org laku.. Kalo betul ALZA ni tak bagus, kenapa skg ALZA lebih laku dari EXORA. hahahaha lawak betul la ko bro...

waq said...

haha...ape2 la badol...interes kete BUATAN TEMPATAN ni mmg BERBALOI2...kalo nk dikire2 bek ambik model luar...huhu

noriati said...

sudah2.... buat apalah nak kecoh2. exora ke alza ker, sama jer. bleh sampai tempat yang dituju. janji dua2 tak kena panas dgn hujan. kalo poket korang berat, ambik lah exora, kalo poket korang ringan ambiklah alza. tepuk dada tanya selera..

exorian and alzarian wannabe said...

bagus lah at least ada la jugak MPV atau MINI MPV..
macam aku ni..harap ada viva je..
kecik..sedih bila tengok banyak barang yang tak muat..
asal bawak barang balik dari kampung ke rumah aje, rasa macam nak campak aje semua barang tuh..
korang patut rasa beruntung dengan rezeki korang...
tak payah la pertikai..masing2 ada kelebihan masing2..alza comel, exora untuk family besar..sudah2 la tu..aku, kalau orang bagi percuma aje salah satu, aku lupakan aje kata2 orang yang cakap alza hampeh la, exora ntah pape la..ni kan plak korang dah siap jadi owner..beruntungnya korang terpilih untuk menikmati rezeki Tuhan tuuu..

exorian said...

sebak hati teman baca komen kamu ni yop :+

Anonymous said...

kalo la dapat salah satu... erghhh besnye... tak kira lah, alza ka, exora ka... dua2 sama bes, dua2 sama cun, dua2 MPV... tapi kalo dapat dua2... alhamdulillah..... ada tau kuiz2 apa yang dapat keta alza ato exora?? :)

Anonymous said...

ada bro, x yah pening kepala jwb kuiz. beli sijil premium http://www.mybsn.com.my/pb_ssp_draw_result.htmlium

Anonymous said...

exora 7 bintang
alza 6.5 bintang
kedua-dua bukan binatang kecuali rusa, kancil , kenari, emph...
savvyd'best

Anonymous said...

aku pakai honda..
ex5 la..
jepun jgk..
biasa ja rasa..
xsdap mane pn.
bgus lg kriss

exorian said...

fuhhhhh, dlm maksudnya tuuu :)

wan said...

Haha..kawan pakai Honda Wave 100 takde masalah pun,plug pun xpernah tukar selama 6tahun pakai.dulu pakai kriss110 selalu masalah,sampai jem kat hiway p.gdg masa motong.masalah power window langsung takde!
berbeza ngan gen2 aku,masalah xkan selesai.5tahun pakai xde masalah tp bila tukar bateri kali ke2 terlalu banyak masalah berangkai yang memningkan kepala..fuel pump pun tahan 5tahun,ECU pun 5tahun,power windor pun 5tahun..semua 5tahun.5ribu lima tahun!kos repair.balik kg 4 kali setahun ke kota bharu dari skudai.

Anonymous said...

salam,aku ada terbaca yg ada org tu menyesal beli alza, apa kata kalau dia tukar alza dia dengan savvy aku ni,aku nak gak pakai kereta besar ni,at least besar sket dari kereta aku, boleh kan?

razman said...

Jenama proton lg hampeh tambah plak Exora....... Bentuk mcm gampang jer aku tgk...... Klu nk compare kualiti baik Perodua lg dari proton...... Aku dh 2 biji pakai proton sering kali mengecewakan...... Dan aku juga masih pakai kancil, Myvi & Alza sedikit pun x memgecewakan........ Luahan kat atas tu pemilik Alza atau Salesman Proton........

Nurul Izza Zaya said...

hmm... exora ke alza ke... yang penting ikut keselesaan masing2... from my point of view.. alza ni sesuai untuk org muda nk bawak kawan2 berjalan ke... tp exora ni sesuai utk org yg dah kawen... anak dah beratur... bentuk die mmg sesuai la untuk golongan family man/women... dr segi speed or pick up... x yah la nak bawak laju2.. ingat lah org tersayang...

Anonymous said...

Salam.....aku dh bli alza,member aku pon dh bli 1 bji.ok jer kami pkai,,mak cik aku bli ezora, ok je,x de pe pun.klu nak sedap dan empuk pakai la ALPARDH..Huk..huk..

Anonymous said...

Proton masih tak berubah. protonmalaysia.wordpress.com/persona

Anonymous said...

Saya ada PROTON perdana V6, PERODUA kelisa dan PERODUA alza.

V6 masalah gearbox dah abis2... tapi speeding memang best ...

Kelisa dan Alza dari segi quality memang xde masalah ...

smegol said...

ader kawan aku kat ofis komplen gak psl alza ckp nyesal beli alza sbb keta utk 5 seat bkn 7 seat..masa beli dulu ingat leh msk 7 org dlm keta tu..dia ckp belakang sempit sngt..kanak2 jer leh msk..dia ckp bg condisi dia nak 7 seat mmg tak tercapai..dia ckp lg bgs beli exora atau avanza..dulu aku mmg ingat alza tu mpv rupanya alza tu mcm keta biasa jer..maybe myvi lg selesa dr alza..eh alza tu 1.5 jer kan..so kalo nak ckp underpower alza lg under power sbb exora tu 1.6 engin cps..sori la aku penguna honda city ivtec..tak main la pakai produa ke proton ke.kalo nak beli mpv aku beli vellfire tak pon starek royale atau mercs grand vito

Anonymous said...

Hehe aku nk tergelak baca post smegol kat atas ni. Tak baik cakap riak bro...Besar betul cita2 hehe....

AHMAD said...

di malaysia ALZA
di jepun TOYOTA PASSO SETTE dan DAIHATSU BOON LUMINAS

korang leh cari dalam google laa..

Anonymous said...

Nak yg selesa dan poket penuh beli alphard...mcm aku yg krg mampu cuma dpt beli azla...hahahaha

Anonymous said...

alza ke.. exora ke.. Alhamdulillah.. bersyukur kepada yang sudah memilikinya..

Anonymous said...

bersyukor x bermakna xbleh komen & tuntut hak kita sbg pengguna. mcm org dok kate bulan pose nie kene sabar, x bleh marah2. Rasullah pn pergi berperang dlm bulan pose sbb nk menentang kezaliman.

PROTON & PERODUA mmg patut kene improve dri segi mutu keluaran, servis, customer service, etc. Nk berniaga kene jujur, klu x jujur dh kira makan riba. Setakat nih, aku mmg x kn beli lgi dh kereta buatan Malaysia bek PROTON atau PERODUA atau lain2. Sbb pengalaman aku & abg aku ngan PROTON (EXORA) amat menyedihkn.

Lepas satu2 PROTON tipu. Bak kate MD PROTON, "kita tiada masa nk periksa semua kenderaan". Cek balik surat khabar cina, interview ngan MD Proton masa GLC Day dkt KLCC.

Unknown said...

salam semua, selamat hari raya :)
kalau nk compare antara proton dan produa mungkin banyak bende boleh kite cakap, tapi kalau antara exora dan alza ni pada saya lebih kurang je, bergantung pada kewangan kite, saya ade sebuah produa kancil 660, dah pakai 6 tahun, masih bagus, tahun lepas saya beli proton exora h-line, memang puas hati dangan semua yg ditawarkan dalam exora, dari segi pemanduan dan keselesaan, kalau nak bercerita tentang alza pulak, pernahlah menumpang kereta kawan, syok jugak, xde ape pon yang nampak tak bagus.. saya selalu memandu kereta family (toyota estima) perbezaan ketara hanya pada keluasan seat belakang dan performance enjin, agak2lah exora 1.6 dan estima memiliki keupayaan enjin 2.4 memanglah berbeza, so apepun komen anda semua, exora dan alza ada ciri2 menarik yang tersendiri, tp disebabkan berubah citarasa dan kesesuaian, maklum masih bujang dan belom ade calon, exora saya dah pun terjual, sekarang masih setia dengan produa kancil dan teman baru toyota altis :) *nk jual kancil da xde harge...

Anonymous said...

nama pun exorian.com..mesti la ramai pemilik exora..sape la nak kutuk keta sendiri..anyway atas jalan raya banyak aku jumpe alza jer..x caye cube try tgk,try tgk try tgk..hahaha

poyo said...

yang pakai produa kutuk proton, yang pakai proton kutuk produa klu dah dua2 saling mengutuk baik pakai kereta luar. mcm ni ke rakyat 1Malaysia. lol

Anonymous said...

produa tu keta luar lar. keta impot yg d pasang kat msia pastu cop produa. keta murah yg x laku kat jepun

Anonymous said...

proton xleh pakai lansung...out of spec!!!

syazwan said...

nak tnya yg pakai alza.... minyak dia jimat sgt ke... tgh dilema jgk ni alza ke exora....

4L1V said...

salam..saya nak tanya kt sini ada sapa yg pakai EB tukar rim 17"? saya mengalami masalah untuk balacing tayar?

Anonymous said...

ala..pakai jela ikut kemampuan korang..nak cite sape kalah sape menang,sampai bile pun x habis..bg aku exora mmg besar..walaupun alza kecik,tapi value utk trade in ade..aku jamin sape yg penah pakai proton,bila dah muak pakai,nak trade in harga mesti cam haram kan hehe..

Anonymous said...

sebenarnya, mana2 kereta ade kekurangan nya. tak de yang perfect. kereta ni pon untuk dunia ni je. bli mana yang mampu dan bersyukur.

Anonymous said...

Salam..brp sebenarnya beza fuel consumption ( 1km= ? RM) utk alza vs exora. Ade sape yg tau?

Anonymous said...

Susah nk sembg klu masing2 ade sebiji jea. Satu alza satu exora. Cuba ade dua2 biji terus. Brula bleh nk sembg. Nk compare exora ngn alza nie jauh beza. Alza nie spatutnya bkn kategori mpv. Dia just 5 seat + 2. Exora mmg 7 seater. Mmg alza dr segi fc cntik sbb pkai toyota engineering. Teknologi vvti ngn cvt. Exora just cvt ngn cfe,cps. Teknologi msing2. Beza compartment mmg exora berjaya. Utk FC alza berjaya. Komen2 kt atas yg kate alza lg byk kt jlnraya skrg 2 ngarut jer. Klu btul pon sbb market dia murah berbanding exora. Exora pon byk kt jln. Bru2 nie sya pg used sekitar kl,kjg,puchong nk usha mpv 2nd. Alza adalah mpv byk yg sya jumpa. Exora adela 1 2 tp pon exora version lame 2. Pelik sya nape alza byk. Sorila klu used tmpat lain xde alza. Tp sekitar lembah klang mmg byk alza. Sape badjet tggi amikla exora bg yg btui2 nk mpv. Nk banding exora ngn livina 2 livina pon sempit gak mcm alza. Tp kelebihan msg2 pd teknologi. Pada kita pngguna nie ofcoz la badjet. Ade lebih baik angkat alphard ke estima. pada saya mpv nie ngarut jea sbnarnya. Takat nk jln2 blehla penuh. Cuba blik kmpg ke ape. Muat ke beg ape. Klu sedan wlaupon xleh msuk 7 seater tp at least tmpt brg 2 dah ade dah. Xyah nk pening2 kpla.

Anonymous said...

Dgr exora bold minyak itam leaking la.....bunyi kipas kuat la....mcm2 lg....mana tak poblem nyer...part ni kampeni lain buat...part tu kampeni lain buat...dh jd rojak....

Anonymous said...

Tumpang lalu.. Sy pakai Wish nak tumpang lalu jap..

arif sharhan said...

1st batch model kajian..padan la dgn diri x sbr2..tgu la setahun dua...bru bli....tp alza mmg bkn mpv or mini mpv..its a wagon...

Servant Of God said...

Bersyukurlh dengan apa yg ada. org lain g memane naik bas jerk. korg ade kte @ MPV x kesah lah Exora ke Alza ke. dh rezeki mcm tu. terima jerk la. Beli Wish skali pn, same jgk ada masalah.

Anonymous said...

aku pengguna alza tegar.. sapa kata seat alza sempit? exora luas sebab bumbung dia tinggi dan gemuk sikit... aku da ukur dari dashboard alza dan exora hingga penyandar kerusi belakang lebih kurang ja.. seat pemandu dan tengah agak luas untuk alza terlalu selesa untuk alza. jika nak jalan jauh cuba try adjus kerusi ikut saiz susunan macam dlm exora... bagi aku kedudukan kerusi exora tak seluas alza (pemandu dan tengah) luas dan selesa... tau ka....

Anonymous said...

sblm nih pki wira..ok xde ape prob...ps2 alih angin pkai persona lak..tpppppp hancuss gilerrrr..lastly amik alza..da bomb!!

bijan damansara said...


Pertama sekali aku nak ucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung yang memberi info ini kerana kita dapat kongsikan bersama. Aku harap pengunjung yang mempunyai Alza dapat memberi maklum balas mengenai masalah seperti di bawah :

1) Masalah Bunyi - Bunyian dari tingkap
- Punca : ia dtg dari cermin kecil sebelah side mirror sebelah kanan.. dan dia ckp keluaran tahun 2010, masalah ni takkan timbul. [ty: bro @sacredturd]
- Penyelesaian : hantar ke SC letak silikon Hitam 2 settle. * info : @obes295

2) Bila Brek Berbunyi
- Punca : tidak pasti sama ada berpunca daripada keadaan brek yang masih baru.
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center

3) Bunyi Enjin Kuat pada kelajuan 110-130
- Punca : ?
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center

4) 3rd Row Seat side Kanan Panas bila Pemanduan lama
- Punca : ekzos di bawah seat tu sebabkan kepanasan?
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center atau ianya adalah kes terpencil?


5) Bila hujan turun bunyi bising dari atas kereta Alza macam duduk dalam rumah beratap zink. Dah pergi ke SC Perodua (servis pertama 1000km)
- Punca : dan jawapannya bunyi tu sama dengan semua kereta keluaran Perodua. Kalau betul pun saya tak ada masaalah dengan kereta Proton (tak kan Proton lebih baik ?).
- Penyelesaian : Pergi buat sound insulations

6) Rustproff bawah kereta Alza tak dibuat 100% covered. Saya jumpa few sections di undercarriage yang tak di spray dengan rustproof coating. Potential untuk berkarat.
- Punca: robotic spraying program tak betul.
- Penyelesaian : -

7) Paint coating yang tak sama tebal (nipis pada bahagian bend) pada badan kerata Alza.
- Punca: robotic spraying program tak betul.

8) Bila Pasang Aircond Berbunyi Cit Cit Cit (mcm tikus)
- Punca : Aircond Belt tidak ketat
- Penyelesaian : hantar SC dan suruh ketatkan tali bel
*link :http://www.azelery.com/2010/04/checklist-masalah-perodua-alza-dan.html

# harap jika ada sahabat yang guna alza baru 2013 : beri sedikit komen..Terima kasih atas pandangan dan panduan

Perkongsian memberi manfaat said...

Alza saya ada kebocoran air,,, carpet hadapan , kiri dan kanan basah bila hujan….saya hanya perasan bila saya memakai alas getah lutsinar,,, (wap air penuh di bawah alas getah tersebut) then baru saya check… carpet basah … ianya basah bila hujan.. (dalam keadaan parking dan begerak)

2) saya dah hantar SC untuk pemulihan (1st time).. tapi hasilnya sama jugak.. bila hujan srill basah,, tapi tahap basah berkurangan di bahagian driver.. tapi di bahagian co driver still basah.. …

3)So saya just hantar SC tadi 0.5.11.12 .. (2nd time) dan alza telah di periksa dan still ada kebocoran…(bumbung) tapi kenapa boleh bocor? kepada yg pernah menghadapi masalah tersebut,, pls share with me..



4) saya telah meminta gantian carpet baru, minta lantai besi di cuci dari sisa air (karat maybe) sebelum pemasangan carpet baru..(3 minggu dah mintak carpet .. – stock tak der kata SC)

5)Perodua customer service call kata: maybe pemasangan tinted menyebabkan kebocoran, maybe jugak pemasangan alarm buzzer,, (boleh ke jadi cam tu.. help me pls)
Link :http://kereta.info/perodua-alza-carpet-hadapan-automatik-basah-bila-hujan-kenapa/..

** kepda pengguna ALza or pomen2 yang terer..mintak sedikit pandangan dan komen..Bagi setlekan maslah..TQ banyak2..Perkongsian memberi manfaat

Anonymous said...

Beli alza (perodua) 5-6 tahun lagi harga tak jatuh mendadak...beli exora (proton) 5-6 tahun lagi harga jatuh menjunam...aku dulu pon pakai proton. lepas 4 tahun nak jual balik harga dah jatuh dekat2 separuh harga.

Anonymous said...

ape la sengal...xnak harga jatuh beli la rumah...xpn tanah ke...kompom harga xjatuh...

perodua2u said...

Hakikatnya. .rekod automotive aam pendaftaran di jpj membuktikan jualan alza jauh lebih laris dri exora..so kesimpulanya..korang fikirlah sendiri. .

Anonymous said...

Aku pakai ezora cfe baru sebulan...minggu lepas aku perasan yg lampu belakang sebelah pemandu masuk air.
.bertakung mcm kolam...masalah yg lain tak jumpa lagi...tapi kalau cakap pasal power cfe
..hehehehe best

Anonymous said...

Bsyukur dgn ap yg kita mmpu pkai...msih rmai diluar sana nk pkai moto pn bkira2 wit gaji;-)

Anonymous said...

Tp klu ad ckit mampu,bli trus yg bkualiti....waiting 4 my new vios 2013;-)

hanan said...

aku ex-owner alza standard. beli mahal jugak 51k..menyesal pulak beli alza.bawak mcm bawak myvi jer..sakit pinggang den.masalah besar tak dela. cuma tak capai kepuasan pakai alza ni..kato mpv ala2 sedan tp sakit belakang jugak kalo travel jauh..bulan lepas alza dan sold out trade in buat downpayment angkat mitsubisi grandis second hand thn 2008..memang terbaik wa ckp kat lu org pengguna kereta local ni..walaupun rugi banyak jual alza yg baru pakai 2 setengah tahun tu..bila pakai grandis lupa terus kerugian beli alza..rasanya proton curi design grandis pakai kat exora..cuma grandis lagi besar dan cun dari exora

sang singa said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...